Concert de campanes planes d'alta vibració a Cadaqués el dia 13

2014-09-03 13:00

L’església de Santa Maria de Cadaqués serà l’escenari d’un concert de campanes planes d’alta vibració o biles, l’únic instrument d’aquestes característiques que hi ha a Europa. Es farà el proper dissabte 13 de setembre a les 9 del vespre.

Les campanes planes són un instrument de nova creació descobert l’any 1988 a Rússia. El seu inventor i luthier és Alexander Zhikharev, que ha fabricat un joc de 58 campanes. Les  propietats de les biles entre les que destaquen la producció de sons binaurals, de gran capacitat terapèutica, i la seva potència sonora plena d’harmònics i vibracions, tant en espais tancats com a l’aire lliure, permeten fer concerts molt especials sense amplificar i es considera que eleven anímicament a l’oient. Les biles tenen una gran durada del so i és indiferent a quina distància s’escoltin ja que els seus efectes són altament positius.

A cadascuna de les campanes, des de la seva fabricació, hi ha incorporats en el seu interior quatre o cinc sons harmònicament entrellaçats entre sí. I tocant-les una vegada és suficient per crear harmonia al seu voltant. Les més grans emeten infrasons i ultrasons, sons que estan per sota i per sobre de la intensitat mínima que ha de tenir un so per ser percebut per l’oïda humana. Tot i això, igualment es reben i són considerades les freqüències més beneficioses pel cos i la ment.

Aquesta experiència sonora anirà a càrrec del músic i llicenciat en Belles Arts, Mark Pulido (1982). Als 19 anys, després de patir un accident de cotxe, va tenir una experiència en el seu propi cos de l’efecte sanador del so del Didgeridoo, un instrument de vent dels aborígens australians. Aquest fet, li va obrir l’interès per aquest tipus d’instruments i el va portar a buscar instruments de noves sonoritats amb capacitats sanadores. L’any 2004, va viatjar a Suïssa on va descobrir el Hang, un instrument de percussió melòdica, i quatre anys més tard, va a viure vuit mesos a la Índia, lloc on va descobrir les biles o campanes planes d’altes freqüències vibratòries, que el luthier Alexander Zhikharev havia donat a la comunitat índia d’Auroville. Després de buscar infructuosament durant dos anys al creador d’aquest instrument i quan estava a punt de desistir del projecte, va coincidir, per casualitat, a Barcelona amb una noia russa que seria la peça clau per fer realitat la construcció d’aquest instrument, per part de Zhikharev, per a ell.

Les entrades anticipades tenen un preu de 12,50 € i es poden comprar a l’oficina de turisme de Cadaqués o bé a ticketea www.ticketea.com/biles-a-cadaques. A taquilla, el preu serà de 15 € i es podran adquirir a partir de les 8 del vespre.