Clara Valero i els seus alumnes omplen de música el Centre Sociosanitari Bernat Jaume cada darrer dissabte de mes

2024-01-09 11:30

El Centre Sociosanitari Bernat Jaume de Figueres s’omple de música i d’emocions el darrer dissabte de cada mes gràcies als concerts que ofereixen, de forma altruista, la soprano i solista Clara Valero i els seus alumnes de l’escola Clara’s Veus. Des del mes de setembre, s’han programat recitals mensuals en els quals, a més de Clara Valero, han cantat María López Bermúdez, Yolanda Caamaño, Josep Maria Mesquida i Toni Ventura. La cita musical és sempre a 2/4 de 12 del matí i l’auditori és molt nombrós, ja que s’hi reuneixen no només les persones usuàries del Centre Sociosanitari sinó també familiars i els equips de professionals.

Clara Valero és llicenciada en Història de l’Art i especialitzada en música del barroc. Ensenya cant i tècniques vocals i respiratòries i ha actuat com a solista en importants sales de concerts de Catalunya i Europa. Fa uns mesos, ella i la fisioterapeuta Yolanda Caamaño, que és alumna de cant seva, van impulsar la iniciativa de fer aquest gest d’acompanyament musical. “La nostra idea era poder compartir moments d’il·lusió, riures, llàgrimes i records amb totes les persones que formen part del Bernat Jaume”, explica Clara Valero. Entre les dues, i amb la bona predisposició dels responsables del Centre Sociosanitari, es va poder iniciar el cicle de concerts.

“Fem que les persones cantin i sentin la música. És molt bonic veure, per exemple, com una senyora de 102 anys que normalment està molt quieta comença a moure les mans i els peus quan sent la música. Hi ha moments en què fins i tot nosaltres ens emocionem”, explica Clara Valero, mentre comenta com n’és d’important per a ella i per a la resta d’intèrprets que el públic s’uneixi a cantar amb ells. La soprano ha volgut agrair la implicació del seu alumnat en aquesta iniciativa. “Tothom s’ha ofert per anar al Centre Sociosanitari en funció de la seva disponibilitat i ho fan amb molta il·lusió”, afirma.

El repertori triat per a aquests concerts és molt ampli i inclou peces populars amb les quals moltes de les persones usuàries estan familiaritzades. “La música és un element de gran valor i els cantants de Clara’s Veus interpreten peces conegudes i atemporals que estimulen els records”, assenyala la metgessa Esther Celda, directora del Centre Sociosanitari Bernat Jaume. “En aquests concerts es crea un entorn lúdic on les persones grans i les famílies comparteixen les experiències relacionades amb la música que ha format part de les seves vides. Reconeixen la música i la identifiquen, i això provoca la creació d’un entorn de confort i de seguretat que afavoreix la comunicació i especialment una sensació de benestar, de plaer”, hi afegeix.