Agents de l'economia blava reivindiquen el sector pesquer i marítim com a generador de riquesa local a la Costa Brava

2021-05-10 10:00

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP) va organitzar, divendres passat, a la Casa de la Cultura de Llançà, l'acte “El sector pesquer i marítim generador de riquesa local”, focalitzat al voltant de l’economia blava, les institucions i administracions locals i el desenvolupament local participatiu.

L’acte va comptar amb la participació de nombrosos representants de l’administració, les entitats locals i organismes del sector: el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, va ser l’encarregat de presentar l’estratègia marítima, el vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, va presentar les iniciatives de desenvolupament local econòmic de la demarcació i representants de l’ajuntament de l’Escala, l’ajuntament de Llançà i l'ajuntament de Roses van exposar les experiències i els projectes per impulsar el sector pesquer i marítim.

Un conjunt d’accions rellevants i necessàries que permeten donar a conèixer i potenciar el sector pesquer i marítim, el territori i la marca gastronòmica i que, actualment, són una font de riquesa territorial en l’àmbit econòmic, social i de benestar.

La Mar de Bé, a TV3
Durant l'acte es va anunciar l’últim projecte divulgatiu pensat per reivindicar l’ofici de pescador, el peix de llotja i la cuina marinera del nostre territori. Es tracta del programa de televisió La Mar de Bé, que ha captat la mirada de TV3 i s’emetrà a la televisió catalana durant els propers mesos d’estiu. D’aquesta manera, Televisió de Catalunya, demostra la seva aposta i el seu interès pel sector pesquer i marítim.
La Mar de Bé, una iniciativa del GALP Costa Brava, és un programa de televisió, dirigit per Lluís Moreno, que pretén divulgar i donar prestigi al peix de llotja i al pescador, oferir una visió optimista de l’ofici i posar en valor la seva riquesa cultural. Durant 10 capítols, Quim Casellas, cuiner del Restaurant Casamar de Llafranc i presentador del programa, s’embarca a pescar en diverses modalitats des de diferents ports de la Costa Brava i segueix de ben a prop l’ofici i el dia a dia dels pescadors.

El GALP Costa Brava
El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP) és una entitat creada el 2016 per confraries, administracions locals, i empreses i entitats del sector marítim. Treballa per la pesca sostenible, el foment dels productes pesquers i aportar valor afegit al patrimoni cultural i als municipis costaners.

Ho fa a través de l’Estratègia de Desenvolupament Local Participativa 2021-2023, sorgida d’un procés participatiu amb les entitats públiques i privades del territori, i gestionant les ajudes provinents del Fons Europeu Marítim i de la Pesca destinats al desenvolupament local del territori pesquer de la Costa Brava.

El GALP està format per l’Ajuntament de Llançà, l’Ajuntament de Roses, l’Ajuntament de l’Escala, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, la confraria de pescadors de Cadaqués, la confraria de pescadors de Roses, la confraria de pescadors de Blanes, la confraria de pescadors de l’Escala, la confraria de pescadors de l’Estartit, la confraria de pescadors de Palamós, la confraria de pescadors del Port de Llança, la confraria de pescadors del Port de la Selva, l’Estació Nàutica de Roses – Cap de Creus, la Federació Territorial de Confraries de Girona, la Fundació Promediterrània, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Pescadors de Roses, SL i l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava.