'300 anys després' s'exposa a Figueres des del 29 de març

2014-03-29 08:00

Figueres, al costat de Valls, és una de les dues primeres poblacions catalanes que acolliran, a partir d'aquest cap de setmana, l’exposició “300 anys després”, inclosa en el programa d’actes del Tricentenari. L'exposició a Figueres es troba a la plaça de Josep Pla, davant del Teatre Jardí, i serà inaugurada aquest dissabte 29 de març a les 12 del migdia pel comissari dels actes del Tricentenari Miquel Calçada i l'alcaldessa Marta Felip.

Es tracta d’una mostra pensada per anar a l’aire lliure, en espais ben concorreguts, per tal de fer arribar el missatge de la commemoració a un públic molt ampli i heterogeni.

Com el seu nom suggereix, “300 anys després” fa un recorregut dinàmic pels fets més destacats d’aquests tres segles en els àmbits de la política, l’economia i la societat, la cultura, la ciència i les tradicions populars per entendre el país que s’ha forjat en la història contemporània. També inclou una comparativa il·lustrada entre com era Catalunya a principis del segle XVIII i com és ara, així com una mirada detallada a la Guerra de Successió arreu del territori, inclòs un mapa gegant que conté els 947 municipis catalans. Un dels plafons de la mostra està dedicat a repassar els fets més representatius de la història recent de cadascun dels municipis que visitarà (“300 anys de més a prop”) i un altre explica la història de la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya (“300 Onzes de Setembre”).

L’exposició té un esperit didàctic que la fa molt adient per als estudiants del darrer cicle de Primària i per als de Secundària. Per aquest motiu, s’ha elaborat una Guia Didàctica que ajuda els professors a preparar amb antelació les visites escolars, disponible ja per Internet (a l’adreça www.reuniodepapaia.com/web/wp-content/uploads/guia.pdf).

D’altra banda, com a complement de la mostra, s’ha posat en marxa una Aplicació per a mòbils, titulada “Expo300anys”, que permet seguir els continguts dels plafons en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i que es pot descarregar gratuïtament tant per a Iphone’s com per a mòbils amb sistema Android. Aquesta App serveix també d’eina de consulta sobre el Tricentenari, al marge de l’exposició.

“300 anys després” ha estat ideada, dissenyada i produïda per l’empresa Reunió de Papaia Projectes Artístics, que també se n’encarrega de la itinerància. La mostra té el suport del comissariat del Tricentenari i dels Departaments de Presidència i Cultura de la Generalitat de Catalunya, així com de tots els Ajuntaments participants.