207 vins de la DO Empordà entre els més destacats de la Guia Peñín 2015

2014-11-17 11:30

Els cellers de la Denominació d’Origen Empordà han aconseguit uns resultats històrics a la Guia Peñín 2015 que s’acaba de publicar. Un total de 207 vins empordanesos reben la qualificació ‘Excel·lent’ o ‘Molt bo’ a la prestigiosa publicació, xifra que representa un increment de prop del 25% respecte a les 162 referències que van obtenir aquesta puntuació a la Guia Peñín 2014.

La Guia Peñín 2015 atorga la qualificació d'excel·lent a 43 vins empordanesos que obtenen 90 punts o més de nota de tast. Els excel·lents assolits en aquesta nova edició de la publicació confirmen la tendència a l'alça dels darrers anys -41 excel·lents el 2014, 38 el 2013 i 31 el 2012-.

Pel que fa a la categoria de vi molt bo, amb notes que van dels 85 al 89 punts, els cellers aconsegueixen aquesta qualificació per a 163 vins del seus vins, amb un notable increment respecte les 121 referències de la guia del 2014.

Per primera vegada, la trentena de cellers empordanesos referenciats a la publicaicó aconsegueixen situar un o més dels seus vins en les categories ‘Excel·lent’ o ‘Molt bo’. Hi ha 16 cellers empordanesos que aconsegueixen situar vins a la categoria d’excel·lents: Castell de Peralada (10); Vinya d’Olivardots (6); Masia Serra, Oliver Conti, Mas Oller i Vinyes dels Aspres (3); Arché Pagès, Espelt Viticultors, Sota els Àngels i Cooperativa de Garriguella (2); La Vinyeta, Argon, Roig Parals, Cooperativa d’Espolla, Clos d’Agon i Mas Llunes (1).  La majoria de vins considerats excel·lents són negres (26), seguit dels blancs (12) i els dolços (5).  Els dos vins que assoleixen una major puntuació, 94, són el negre Castell Peralada Finca Espolla 2010 i el vi dolç INO Garnatxa de l’Empordà, del celler Masia Serra.

Els cellers empordanesos que aconseguiexen situar vins a la categoria de molt bo són: Castell de Peralada i Cooperativa de Garriguella (12); Espelt Viticultors (11); Pere Guardiola (10); Cooperativa d’Espolla i Empordàlia (9); Marià Pagès (8); Mas Llunes (7); Arché Pagès, La Vinyeta, Comercial Vinícola del Nordest i Bodegas Trobat (6); Cellers d’en Guilla, Vinyes dels Aspres i Roig Parals (5); Martín Faixó i AV Bodeguers (4); Masia Serra, Mas Romeu, Oliveda, Oliver Conti, Vinyes d’Olivardots i Mas Estela (3); Bodegas Mas Vida, Santamaria, Clos d’Agon, Hugas de Batlle i Masetplana (2) i Sota els Àngels (1).

Pel que fa als vins, els autors de la publicació destaquen els blancs que qualifiquen de frescos, fàcils de beure i saborosos. “En ells impera el caràcter purament mediterrani”, escriuen. Dels vins negres, asseguren que els cellers “han passat d’elaborar vins negres novells lleugers, fàcils i agradables de beure amb un bon índex d’acidesa i aroma de fruits vermells, a bolcar-se en la creació de vins de criança, amb molt d’equilibri entre fruita i fusta i rics en matisos balsàmics”.  Els rosats, segons els autors de la publicació, són “frescos, afruitats i amb un bon índex d’acidesa’. I dels vins de licor, asseguren que en nas desenvolupen notes a mistela i ranci, mentre que en boca “destaquen per la seva dolçor i pastositat”.

El Consell Regulador de la DO Empordà valora positivament els bons resultats obtinguts pels vins empordanesos els darrers anys, ja que confirmen una tendència mantinguda en la millora qualitativa dels vins de la denominació. El Consell Regulador atribueix aquests bons resultats a l’esforç dut a terme en els darrers anys pels cellers empordanesos en la millora contínua de la qualitat dels seus vins.