100 vins de la DO Empordà valorats com a excel·lents per la Guia de Vins de Catalunya

2013-12-09 16:00

La Denominació d'Origen Empordà ha obtingut un nou reconeixement a la qualitat dels seus vins. La Guia de Vins de Catalunya 2014, que s'acaba de publicar, valora amb notes de 9 o superior un centenar dels 157 vins empordanesos recollits a la publicació.

La DO Empordà obté bons resultats en tots els tipus de vi però són excepcionals en la valoració dels dolços empordanesos. La denominació obté de mitjana un 9,27 en la categoria de vi dolç, vermuts i vi ranci. Dels 22 vins empordanesos valorats en aquest apartat de la publicació, 21 obtenen una nota superior a 9. Així mateix destaca la valoració dels vins blancs que obtenen de mitjana un 9,25, mentre que els vins negres i rosats freguen el 9 amb 8,92 i 8,91 respectivament.

Els cellers empordanesos també han estat protagonistes dels premis de la guia, amb tres dels nous guardons concedits. El celler Mas Llunes ha obtingut, amb un 9,66, el premi al Millor Vi Dolç de Catalunya amb 'Mas Llunes Garnatxa d'Empordà Solera', que ja va guanyar també el premi al Millor Vi de Catalunya en els recents premis Vinari. Un altre celler empordanès, Cellers d'en Guilla, s'ha endut, amb un 9,52, el premi al Millor Vi Rosat de Catalunya amb el seu 'Vinya del Metge', mentre que el celler Martí i Fabra ha estat distingit amb el Premi a la Trajectòria. 

La Guia de Vins de Catalunya, que enguany arriba a la sisena edició, inclou 1.500 referències amb una fitxa complerta de cada vi. La publicació, obra de Jordi Alcover i Silvia Naranjo, estrena nou disseny, noves icones i una estrcutura més funcional que, fins i tot, inclou propostes de maridatge per a cada vi. La guia ja es pot trobar a les llibreries de tot Catalunya i també està disponible per a dispositius mòbils Android i iOS.

Més premis per la Guia d'Enoturisme de l'Empordà, de Lluís Tolosa

Les edicions anglesa i francesa de la Guia d’Enoturisme de l’Empordà han estat premiades en els prestigiosos premis Gourmand, el concurs de llibres de vins i gastronomia més important del món, on cada any participen més de 5.000 llibres publicats a més d’un centenar de països d’arreu del món.

L’obra del sociòleg i escriptor Lluís Tolosa va ser traduïda a primers d’any amb el suport del Patronat de Turisme de Girona i la Diputació de Girona, i va ser presentada el passat mes de juny a El Celler de Can Roca, de la mà de Josep Roca, que és l’autor del pròleg de la guia.

Guide de l´Oenotourisme de l’Ampourdan, l’edició francesa traduïda per Valérie Espinasse, ha guanyat el premi Best Wine Tourism Book. I Empordà Wine Tourism Guide, l’edició anglesa traduïda per June Ann Plimmer, ha guanyat el premi Best Wine Book Translation, segons ha fet públic l’organització dels Gourmand Wine Books Awards 2013.

Aquest reconeixement se suma al premi a la Millor Guia d’Enoturisme d’Espanya que l’any passat va guanyar l’edició catalana de la Guia d’Enoturisme de l’Empordà, confirmant l’emergència de l’Empordà com una gran destinació enoturística gràcies a la promoció del Patronat de Turisme de Girona i la DO Empordà.

La Guia d’Enoturisme de l’Empordà també ha estat el model de referència per elaborar la Guia d’Enoturisme del Pla de Bages, que Lluís Tolosa i Clara Antúnez van publicar el passat mes d’octubre. Un model que probablement s’estendrà a d’altres denominacions d’origen catalanes que aposten per l’enoturisme.